top of page


Orthomoleculair voeding​sadvies

Laat voeding je medicijn zijn en je medicijn voeding zijn.

We zijn bevoorrecht om in een tijd te leven, waarin steeds meer wetenschappelijk onderzoek is naar het effect van voeding op onze   gezondheid .Zo is er bijv. aangetoond dat visolie een positieve invloed kan hebben op de ontwikkeling van de hersenen van kinderen. Maar er wordt ook zoveel over voeding geschreven, dat het soms ondoenlijk lijkt om nog te weten wat wel en niet goed is. Juist daarom kan het goed zijn om eens een goed voedingsadvies te krijgen. Ik kan een persoonlijk overzicht voor je maken waarmee je precies kunt zien wat je wel en niet zou moeten eten en wat je eventueel zou kunnen toevoegen aan je voeding of weglaten. Wat je extra kracht en energie kan geven bijvoorbeeld. Of juist rust en je helpt ontspannen. Want voeding kan ook stress in het lichaam veroorzaken als het over geprikkeld raakt. 

Wat is een orthomoleculair voedingsadvies?

Bij een orthomoleculair voedingsadvies wordt gekeken naar het eetpatroon en het gebruik van vitaminen, mineralen, aminozuren en essentiële vetzuren. Vitaminen en mineralen tabletten zijn overal te koop. De meeste mensen hebben wel eens het idee dat ze iets extra’s moeten slikken. Soms wordt er iets gekocht n.a.v. wat iemand verteld heeft of omdat er een artikel gelezen is over bepaalde vitaminen. Maar hoort dit wel bij jou? Heeft jouw lichaam dezelfde behoefte als bijv. je buurman? Vaak zal dat niet het geval zijn, ook al lijken jullie klachten op elkaar. Elk lichaam is anders. Vandaar dat er voor elk mens een passend advies nodig zal zijn. Een tekort aan voedingsstoffen kan klachten geven. Maar ook als er teveel verschillende vitaminen en mineralen worden geslikt, kan dit klachten veroorzaken. Dit kunnen zowel lichamelijke als geestelijke klachten zijn. De uitspraak van “baat het niet, dan schaadt het niet” is bij het gebruik van vitaminen en mineralen volkomen onjuist.

Ik kan samen met je zowel je klachten als je voedingspatroon in kaart brengen en kijken of je wel of niet extra suppletie nodig hebt.

3 redenen waarom we voedingsstoffen tot ons nemen:

1. Om ons lichaam van de noodzakelijke bouwstoffen te voorzien.

2. Om ons lichaam energie te geven om de voedingsstoffen te verteren.

3. Om ons lichaam voldoende hulpstoffen te geven die onontbeerlijk zijn voor de dagelijkse evenwichtige werking van ons lichaam.

Jammer genoeg krijgen die drie hoofddoelen nog maar een kleine rol toebedeeld bij het plannen en samenstellen van onze voeding. Daardoor verdwijnen bepaalde voedingsstoffen naar de achtergrond. Voedingsstoffen die onmisbaar zijn om onze gezondheid te handhaven en een versneld verouderingsproces een halt toe te roepen.


Proteïne.

Een voorbeeld van een voedingsstof die we te weinig tot ons nemen, maar die heel belangrijk is, is proteïne.

Eiwit=proteïnes, dit is afgeleid van 'Protos" wat "eerste" of "belangrijkste" betekent.

Eiwitten zijn bouwstoffen en de bouwstenen van ons lichaam. Eiwitten zijn onontbeerlijk voor al ons bindweefsel, spieren, spierweefsel, huid, gewrichten, kraakbeen, pezen, ons immuunsysteem, hormoon- en neurotransmitter aanmaak enz. De meeste lichaamscellen in ons lichaam worden na een bepaalde tijd afgebroken en vernieuwd. Er vindt dus constant vernieuwing plaats, mits er voldoende eiwitten zijn. Daarom is voldoende eiwit-inname voor een goede gezondheid altijd van groot belang.


Eiwitbehoefte.

Een volwassene met een normaal inspanningsniveau heeft minimaal 1 gram netto eiwit per kilo lichaamsgewicht per dag nodig.

Mensen die een hogere eiwit behoefte hebben (minimaal 1,4-1,8 gr./kg lichaamsgewicht) zijn :

1. Sporters, het is zeer belangrijk om na zware sport je eiwitten aan te vullen, bijv. met een eiwit shake om spierherstel mogelijk te maken.

2. Mensen die zware lichamelijke inspanning verrichten.

3. Mensen die herstellend zijn/ geopereerd zijn( voor de operatie eiwit-inname opvoeren)

4. Ook bij kinderen in de groei, zwangere vrouwen en tijdens de lactatieperiode is de eiwitbehoefte groter dan normaal.

5. Bij ouderen wordt vaak vergeten hoe belangrijk proteïne in hun voeding is om voldoende spierkracht te behouden.

De eiwitten moeten hoofdzakelijk via de voeding worden opgenomen en worden vervolgens in de spijsvertering afgebroken tot aminozuren. Van deze aminozuren maakt het lichaam dan weer specifieke proteïne die het nodig heeft. Eigenlijk is alles in ons lichaam van eiwitten of met behulp van eiwitten gemaakt. De eiwitten in ons lichaam bestaan uit twintig aminozuren en daarmee kan het lichaam oneindig veel proteïne vervaardigen. Acht van de twintig aminozuren moeten echter uit de voeding komen. We noemen dit essentiële aminozuren, het lichaam kan deze acht niet zelf maken.

Hoe hoogwaardig een eiwitrijk voedingsmiddel is (afhankelijk van de hoeveelheid en samenstelling van de essentiële aminozuren), wordt aangeduid met de term Biologische Waarde. Dierlijke eiwitten hebben over het algemeen een hogere Biologische Waarde dan plantaardige eiwitten. Daarom is het voor vegetariërs nog belangrijker om eiwitten ( of combinaties) te eten die resulteren in een hoge Biologische Waarde.

Hieronder volgt een indeling naar Biologische Waarde van diverse eiwitbronnen:

Wei Eiwit poeders 100

Kippenei eiwit 97

Koemelk vers 90

Varkensvlees 79

Rundvlees 76

Witte rijst 75

Sojabonen meel 75

Aardappelen 71

Seitan 79

Tarwe 67

Havermout 66

Rogge 66

Zonnebloempitten 65

Gist 63

Pinda's 58

Erwten 48


Netto eiwit benutting:

Nog iets om rekening mee te houden: de Netto Eiwit Benutting, NEB. Een eiwit kan wel een hoge Biologische Waarde hebben, maar hoe goed wordt het opgenomen in ons lichaam? Dat is natuurlijk waar het om draait. In het algemeen kunnen we stellen dat dierlijke eiwitten die een hogere Biologische Waarde hebben, ook een hogere NEB hebben. De NEB is een maat voor de verteerbaarheid en opnamemogelijkheid van een eiwit in het lichaam. Een kippenei heeft een NEB rond de 93%. Dit betekent dat slechts een paar procent ( bekeken vanuit de Biologische Waarde) niet verteerd/ niet opgenomen wordt door het lichaam. De NEB ligt vaak dicht bij de Biologische Waarde.

Plantaardige eiwitten hebben vaak een lagere Biologische Waarde en vaak ook een lagere NEB. Voor vegetariërs betekent dit dat ze goed moeten opletten op combinaties met eiwitten. Veel meer groente eten, om zo een breed en goed aanbod van aminozuren te verkrijgen, is een goede manier. Vooral het eten van broccoli of bloemkool (deze bestaan voor 40% uit eiwitten). Variatie in eiwitten is de beste oplossing. Zowel dierlijk eiwit als plantaardige eiwitten hebben elk hun voor en nadelen. Dierlijk eiwit bevat meestal ook veel verzadigd vet en weinig vezels. Bovendien slaan dieren net als mensen allerlei ( milieu) toxines op in hun vet en zorgt het kiezen voor veel dierlijk eiwit voor heel wat milieu problematiek. Plantaardige eiwitten hebben juist veel vezels en weinig verzadigd vet en dus ook veel minder toxines.

Alle eiwitten moeten worden omgezet in aminozuren. Om deze aminozuren om te zetten in bruikbare stoffen voor ons brein, onze spieren, onze energie enz. moeten we de beschikking hebben over heel wat B-vitamines, mineralen als magnesium en zink, voldoende vitamine C enz. Als deze niet aanwezig zijn heeft ons lichaam nog steeds niets aan eiwitten. Zorg dus dat je elke dag volwaardig eet.


Wat kan een goed voedingsadvies voor je doen?

Een goed voedingsadvies kan verschillende lichamelijke en geestelijke klachten oplossen. Ook chronische ziektebeelden kunnen verlicht worden door goede voeding, met daarbij eventueel enige toevoegingen. Ouderdomsklachten kunnen vaak worden verlicht, maar ook kinderen met vage lichamelijke en geestelijke klachten kunnen geholpen worden met een goed advies. Kortom, bij elke leeftijd de juiste voeding is een enorme ondersteuning in deze stressvolle tijd.

Tijdens een consult kan ik het allemaal rustig met je doornemen, voor het eerste consult trek ik altijd 1 1/2 uur uit, zodat er alle tijd is. Soms is een eenmalig advies voldoende voor iemand, maar soms zijn er ook vervolg consulten gewenst. Afhankelijk van je behoefte aan begeleiding kunnen er dan vervolg afspraken gemaakt worden.


Nederlandse sites met overzichten voedingswaarden.

De Voedingswaardentabel biedt veel informatie, zelfs meer dan bij het voedingscentrum te vinden is. Je kunt hier alle informatie over je voeding vinden, keurig gerangschikt op voedingswaarden, vitaminen en mineralen.

Het Ministerie van Welzijn, Volksgezondheid en Sport heeft de informatie van de uitgebreide NEVO voedingsmiddelen tabel online gezet. Je kunt die vinden op nevo-online.nl Hierop kun je alles vinden over voeding. Als je de 2 tabellen met elkaar vergelijkt, dan kan er iets verschil zijn in de waarden die ze aangeven. Maar je krijgt wel een redelijke indruk van de bestanddelen van je voeding.


Bronnen:

www.devoedingswaardetabel.nl

www.rinekedijkinga.nl

Met verstand gezond van Ineke Haisma


bottom of page