top of page

Klankschalen

         KLANK = TRILLING = BEWEGING


Vaak zijn we ons niet bewust van hoeveel invloed geluid, klanken op ons kunnen hebben.

Alhoewel iedereen wel weet dat je van een liedje vrolijk kunt worden en een piepend krijtje kippenvel kan geven. Het geluid van een boor kan hoofdpijn geven en een mooie melodie kan ontroeren. Zomaar een paar voorbeelden van wat klanken, geluiden in het dagelijks leven met je kunnen doen.


Juist doordat er in onze maatschappij veel luchtvervuiling is, zoals harde muziek in winkels, ontstaat er een soort gewenning en afstomping t.o.v. geluid. En dat is jammer, want selectief gebruik van klanken kan heel ontspannend zijn.

Tibetaanse klankschalen zijn samengesteld uit 7 lagen metaal, te weten ijzer, koper, tin, goud, zilver, lood en kwik. Ze brengen harmonische klanken voort waarin veel boventonen hoorbaar zijn. Klank is de hoorbare waarneming, trilling de voelbare waarneming. Klankschalen kun je aantikken met een zachte of harde klopper, zodat er een combinatie ontstaat van boven en diepe ondertonen. Elke klank heeft zijn eigen trilling en dus een ander effect op je lichaam. Deze klanken kunnen de spanning in je lichaam verminderen en je in een aangename ontspanning brengen. Klanken kunnen blokkades in je lichaam openen, je gedachten in een lagere versnelling zetten en het zelf-helend vermogen van je lichaam stimuleren.

Bij een behandeling of massage met de klankschalen, worden de schalen om je heen en soms ook op je lichaam gezet. De klankschalen worden behoedzaam aangeslagen, waardoor je de trilling van de klanken door je heen voelt gaan. Dit geeft een heerlijk ontspannen gevoel. Vanuit ontspanning worden vermoeidheid en stress vanzelf losgelaten. Zo ontstaat er meer evenwicht in lichaam en geest.

Tijdens een workshop met mijn mooie Tibetaanse klankschalen kun je ervaren wat geluid, de trilling van klanken met je doet. Hoeveel invloed dat op je lichaam en op je welbevinden kan hebben.

Aan het begin van een workshop doen we een aantal ontspanningsoefeningen, zodat we ons hoofd leeg kunnen maken en helemaal open kunnen staan voor de klanken. Ook doen we een aantal oefeningen om goed te aarden, zodat niemand zweverig wordt van de klanken.

Na deze oefeningen speel ik op de klankschalen voor, zodat iedereen kennis kan maken met de verschillende klanken van de schalen. Hierbij laat ik zien dat je met verschillende kloppers op allerlei manieren de klankschalen kunt aanslaan, waardoor de trilling van de schalen telkens anders is.

Vervolgens mogen de deelnemers een schaal uitzoeken waarvan ze tijdens het voorspelen het gevoel hadden: Die is voor mij, die vind ik mooi.

We gaan dan in groepjes van 2 met de schalen aan het werk waarbij iedereen individueel de klankschalen kan ervaren. 

Afhankelijk van de behoeften van de deelnemers wordt de workshop verder ingevuld.

De workshop wordt afgesloten met een klank meditatie.


Helaas kunnen er ook contra-indicaties zijn. Het is niet verstandig om een klankschalen workshop of klankschalen behandeling te krijgen bij: 

Zwangere vrouwen in de eerste vier maanden, bij aanleg psychoses, psychiatrische problematiek, epilepsie, extreem hoge bloeddruk, trombose, een pacemaker, na een hersenschudding of kneuzing 3 maanden wachten. Mocht je twijfelen voor deelname, neem dan gerust contact met me op.bottom of page