top of page


Het gebruik van kruiden en kruidenpreparaten

Wat kan een kruidenthee voor je doen?

Een passende kruidenthee kan iemand enorm helpen. Tal van lichamelijke en geestelijke klachten kunnen er mee worden verlicht. 

Tussen kruiden en reguliere medicijnen kan een wisselwerking optreden, dus is het niet raadzaam om bij medicijngebruik zomaar een kruidenthee te drinken.

Ik heb meer dan 100 verschillende soorten kruiden op voorraad, waarmee ik altijd voor iedereen een passende kruidenthee kan samenstellen.



Sint Janskruid.

Ik neem dit kruid als voorbeeld, omdat dit de laatste tijd regelmatig in het nieuws is geweest. 

St. Janskruid is een kind van de zon en de zomer. Het kruid wordt zowel als thee, homeopathisch en als olie gebruikt. Het werkt o.a. verwarmend en wordt ingezet bij milde en matige depressies. 

Ook heeft het een anti-virale werking tegen herpes simplex (koortsblaasjes )virussen van het type 1 en 2 en ook tegen influenza A en B (griep) De olie is een uitstekend wrijfmiddel bij zenuwpijnen, hersenschudding, ischias, aangezichtspijn, zenuwontstekingen en traumatische neurosen. Het wordt wel "het arnica van de zenuwen" genoemd. Men geeft het niet alleen na ongelukken, maar ook tegen bezigheidskramp zoals bijv. kan optreden bij schrijven en vioolspelen.


Onderzoek naar de werking.

Er zijn al heel veel onderzoeken gedaan naar de werking van St. Janskruid. Het British Medical Journal publiceerde in 2005 een onderzoek waaruit bleek dat St. Janskruid ten minste even effectief is als het anti-depressivum Serotax. De tweede conclusie was minstens zo belangrijk: het kruid werd aanwijsbaar beter verdragen. Ter vergelijking: het percentage negatieve bijwerkingen in studies met z.g. tricyclische antidepressiva ligt tussen de 30 en de 60% en met selectieve serotonine heropname remmers (SSRI's) tussen de 15 en 30%. De meest voorkomende bijwerkingen in de twee grootste Sint Janskruid onderzoeken verricht bij 5654 patiënten waren lichte maag en darm klachten(0,42%), zoals maagpijn, misselijkheid(0,55%) diarree of verstopping, allergische reacties, zoals jeuk en huiduitslag(0,52%) vermoeidheid(0,4%) angst en rusteloosheid(0,21%) duizeligheid(0,15%) en hoofdpijn(0,12%) Systematische onderzoeken toonden geen negatieve effecten aan door het gebruik van St. Janskruid over langere periodes.

Het preparaat van St. Janskruid is inmiddels officieel door het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen effectief en veilig verklaard. Het is nu ook bespreekbaar geworden bij reguliere behandelaars, wordt ook voorgeschreven en is bij apotheken verkrijgbaar. Hierbij wil ik aantekenen dat het niet verstandig is om de allerhande goedkope variaties te kopen die inmiddels ook op de markt zijn. Het is een medicijn en het is belangrijk om het van een betrouwbare fabrikant te kopen. Dus ga naar de apotheek of naar een therapeut/behandelaar voor een goed advies.


Interacties met Sint Janskruid.

Van St. Janskruid zijn tevens ernstige interacties bekend. Het vermindert de werking van de anti-conceptie pil, van een aantal medicijnen die worden voorgeschreven voor schimmel- en virusinfecties in het lichaam, bij kanker (chemotherapie) en van middelen die het afweersysteem (zoals bij transplantaties) onderdrukken. De werking van bepaalde bewustzijns verlagende en bewustzijns stimulerende middelen wordt juist ongewenst versterkt. De ernst van deze bij effecten is afhankelijk van zowel de dosis van de geneesmiddelen als van de dosis van het kruidenpreparaat. St. Janskruid heeft ook invloed op de werking van antibiotica en HIV middelen. Tevens maakt het gevoelig voor zonlicht. Als je St. Janskruid inneemt kan je huid overgevoelig in de zon zijn, waardoor hij rood, branderig wordt of gaat jeuken. Als je de olie gebruikt dan kun je bruine vlekken in de zon op je huid krijgen.


Chemotherapie en groene thee, soms een gevaarlijk duo!

Mensen die aan leukemie lijden en chemotherapiebehandelingen ondergaan, doen er goed aan geen groene thee te drinken en ook geen groene thee supplementen te gebruiken. Groene thee versterkt de kankercellen en verzwakt in belangrijke mate de werking van de chemotherapie. Amerikaanse wetenschappers kwamen tot die verrassende conclusie en publiceerden hun ervaringen in het wetenschappelijk tijdschrift "Blood". De onderzoekers gingen er van uit dat de antioxidanten in groene thee de chemotherapiebehandeling zou versterken.

Dat is voor alle duidelijkheid wel het geval bij een aantal andere kankers. Bij bepaalde vormen van leukemie werkt dit mechanisme niet en zijn het kankercellen die een betere bescherming krijgen. Groene thee blijft vanzelfsprekend een top product voor gezonde mensen die zich wensen te beschermen tegen tal van ziektebeelden.


Wat kan ik voor je doen?

Een kruidenthee kun je zien als een medicijn waarmee je voorzichtig moet omgaan. Voor mensen die erg gevoelig zijn voor reguliere medicijnen, kan een kruidenthee een uitkomst zijn. Maar ook ter ondersteuning om bijwerkingen van medicijnen te verlichten kan een kruidenthee enorm helpen. Daarnaast kan ik een kruidenthee voor je maken ter ondersteuning van een proces waar je in zit, dit kan zowel lichamelijk als psychisch zijn. Je bent van harte welkom om eens samen met mij door te nemen wat je problemen zijn en om te kijken of een kruidenthee en welke bij jou past. Soms is een advies voldoende en soms is een opvolgthee later ook nog erg prettig, net naar gelang je situatie en je hulpvraag.




bottom of page